Fritidshuspriserna i Nynäshamns kommun har stigit med 35 procent på fem år, vilket kan jämföras med snittökning för hela landet som ligger på 17 procent. Det visar statistik som Fastighetsbyrån har presenterat.
Men prisutvecklingen skiljer sig åt över landet och det finns områden där priserna har gått upp med hela 70 procent, som på Gotland, och där man kan se en prisnedgång på 16 procent, som i Jönköpings län.
I Stockholms län har snittpriset på fritidshus stigit med 27 procent på fem år. Starkast utveckling ser man i Haninge där priset nästan har fördubblats, 96 procent. I Nynäshamn steg priserna som sagt med 35 procent, medan de i Södertälje faktiskt sjönk med 2 procent.
Enligt bostadssajten Hemnet såldes 37 fritidshus i
Nynäshamns kommun under perioden maj 2018 till och med april 2019.
Genomsnittspriset landade på 2,3 miljoner kronor. Endast ett objekt såldes för
under 1 miljon kronor, ett hus i Sandvik i Sorunda som gick för 925 000 kronor.
Dyrast under perioden var ett hus på Oxnö, som såldes för
8 miljoner kronor.
Efter en prisstagnation i slutet av 2017 kom färre fritidshus ut på marknaden, vilket märktes tydligt under våren 2018. Enligt bostadssajten Booli var utbudet då det lägsta sedan 2009. Men i år har antalet lediga objekt i landet ökat med drygt 30 procent, enligt bostadssajten Hemnet. En orsak kan vara att många har valt att vänta med försäljning efter oroligheterna på marknaden under 2017.
Att flytta till särskilda sommarhus har en lång tradition i Norden. Många gårdar på landsbygden hade särskilda sommarbostäder på sina ägor långt innan välbärgade stadsbor i slutet av 1800-talet började att bygga sina stora sommarvillor på bekvämt avstånd från de snabbt växande storstäderna. På ön Trehörningen i Nynäshamn kan man se storstilade exempel på sådana ”träslott”.
När den lagstadgade semestern blev två veckor lång 1938, och sedan utökades till fem veckor etappvis under några decennier, växte intresset för fritidshus i de breda folklagren. Så kallade sportstugeområden växte fram och i Nynäshamns kommun, som har drygt 3 000 fritidshus, ligger nära 1 500 av dem i just sådana fritidshusområden.
SBAB har under flera år kartlagt vad som är viktigast för spekulanter i valet av fritidshus. Toppar listan gör varmvatten och avlopp med elektricitet på andra plats. Bekvämlighet även i sommarstugan är viktigt för dagens köpare.
Och vad är då det största irritationsmomentet för fritidshusbor? Ja, får man lita på en enkät från Svensk Fastighetsförmedling så toppas missnöjeslistan av mygg! På andra plats följer en annan insekt: fästingen. Ingen likhet i övrigt men på topp fem-listan hamnar även gäster som kommer oanmälda eller som stannar för länge.
Det här är viktigast för fritidshusköpare
1. Varmvatten och avlopp
2. Elektricitet
3. Närhet till bad
4. Sjöutsikt
5. Närhet till service
6. Strandtomt
7. Enskilt läge
8. Bredband
9. Omgivning med öppna landskap
10. Omgivning med djupa skogar
Källa: SBAB
Värsta irritationsmomenten
1. Mygg
2. Fästingar
3. Brist på bekvämligheter
4. Besökare som stannar för länge eller kommer oanmälda
5. Bristande kommunikationsmöjligheter
Källa: Svensk Fastighetsförmedling.
1 271 personer deltog i undersökningen.
Så mycket dyrare har fritidshusen blivit
I Stockholms län ökade fritidshus-priserna i snitt med 27% under perioden mars 2018 till februari 2019 jämfört med perioden mars 2013 till februari 2014. Nynäshamn ligger högre än länssnittet med en ökning på 35%.
Här är topplistan för länets kommuner som är med i undersökningen:
Haninge 96%
Österåker 56%
Värmdö 55%
Norrtälje 45%
Vaxholm 43%
Nynäshamn 35%
Vallentuna 29%
Nacka 21%
Upplands-Bro 18%
Nykvarn 18%
Botkyrka 17%