Campingtält eller lyxig hotellsvit?
Byt miljö för en dag eller två!
Flertalet hotell och boenden håller öppet som vanligt i sommar, om än med vissa begränsningar på grund av smittskyddsrekommendationerna.
Nynäs Havsbad på ön Trehörningen i Nynäshamn har till exempel öppet för ”bistrolunch” i havspaviljongen, där gästerna kan äta med lämpligt mellanrum på bryggan. Här kan man förstås också övernatta och njuta av utsikten över vattnet med den fria horisonten från boende, bastu och pooler. Eller var för inte ta ett dopp i det blå?
Nynäsgården Hotell & Konferens i Nynäshamn satsar i sommar på middagar varje kväll. På fredagar blir det räkaftnar, medan onsdagar och lördagar viks för grillkvällar. Nynäsgården erbjuder, i samarbete med andra lokala företag, båtutflykter i skärgården med picknick, bad och kajakpaddling.
Skärgårdshotellet i Nynäshamn och Körunda Hotell & Konferens i Ösmo har hakat på hemestertrenden och lockar med olika upplevelsepaket för besökare från närområdet. Körunda satsar på begreppet ”sommarcharter” och Skärgårdshotellet erbjuder boende kombinerat med dagsutflykt till Nåttarö och en god middag i gästhamnen på kvällen.
”Vi släppte fler
säsongsplatser och de
är redan fullbokade”
På First Camp, campingplatsen vid Nicksta-
badet, märker destinationschef Emma Rogers en ökad efterfrågan. Oron har varit stor på företagets campingplatser runt om i Sverige och Danmark, berättar hon. Men här i Nynäshamn, med två miljoner invånare på nära håll i Stockholmsregionen, har läget trots allt känts lugnare.
Nicksta har satsat på att utöka antalet så kallade säsongsplatser från cirka 35 till 60 och de är redan fullbokade. En säsongsplats innebär att man hyr en plats för sin husvagn eller husbil hela perioden från maj till oktober. Nu finns en kölista till dessa.
– Och alla våra stugor var fullbokade till midsommarhelgen. Så här är det ”business as usual” och lite till, berättar Emma Rogers.
Förutom platser för husvagnar och husbilar erbjuder campingen stugor med fyra eller sex bäddar.
– Och tältplatser finns det alltid, säger Emma.
Smittoskyddsreglerna håller man noga reda på.
– Vi följer självklart Folkhälsomyndigetens riktlinjer hela tiden och håller oss uppdaterade.
Denna sommar har de dock tvingats tänka om kring den populära vattenrutschbanan. Det går inte att köpa dagpass som tidigare. I stället erbjuds tvåtimmarspass då högst 40-50 åkare får åka under ordnade former med tvåmetersregeln som ledstjärna.
Nicksta lockar också med minigolfbana och på området finns även restaurang Grodans Terrass, där First Camp satsar på underhållning tre gånger i veckan. Men det största dragplåstret är förstås den långa sandstranden med havsbad och hopptorn.
Nicksta hoppas också kunna locka till sig många yngre gäster med sin satsning på barnklubb varje dag. Där vankas det bland annat skattjakt och fotboll. Och då och då kommer ekorrmaskoten Yessi förbi!
Vuxna besökare erbjuds yoga och cirkelfysträning på stranden. Då är även Nynäshamnsbor välkomna i mån av plats, berättar Emma Rogers.
– Vi ser ljust på framtiden! Folk behöver ha semester och kanske kommer fler att välja semester på hemmaplan framöver!
Nynäshamn är flanörernas sommarparadis
Gästhamnsområdet är utan tvekan hjärtat i Sommar-Nynäshamn. Här stannar pendeltåg, bussar och Waxholmsbåtar. Gotlandsresenärer vandrar till och från färjeterminalen och båtfolket flanerar gärna vid hamnbodarna och längs kajen med alla restauranger.
I gästhamnsområdet är det enkelt att hänga, kanske på den sittvänliga havstrappan som löper längs hela kajen. Man kan också promenera ut på den långa vågbrytaren för närkontakt med segelbåtar, vindar och vatten. Kanske köper man med sig något gott att äta från Nynäs Rökeri eller från någon av alla andra restauranger och kaféer i området.
Den som vill ha fler tips tittar in i turistbyrån.
Efter att ha njutit av folklivet och shoppat runt lite i de faluröda hamnbodarnas butiker kan det vara läge att välja ut något av alla matställen i området. Kvällstid är after beach-stämningen vanligtvis hög i hamnen och även denna sommar, med social distansering, kommer det att erbjudas live-musik på åtminstone några av krogarna.
Innan dess är det läge att bege sig upp mot stadens centrum, kanske i sällskap av andra hemesterfirare som har tillbringat dagen på Nåttarös eller Rånös stränder och nu precis stigit av Waxholmsbåten. Titta gärna in i det gula gamla Godsmagasinet intill stationshuset på vägen mot centrum. Här pågår det konst- och hantverksutställningar hela sommaren.
Ta sikte mot kyrkan på berget, som i år fyller 90 år den första advent.
En kort promenad uppför backen vid Styrmansgränd nås porten till Nynäshamns centrum. Här finns mataffär, Systembolaget, banker, apotek, kommunhus och annan samhällsservice. Och förstås alla restauranger, kaféer och många små butiker som lockar.
Öl och choklad
Här hittar du också två av Nynäshamns mest kända varumärken inom mat och dryck. Nynäshamns Ångbryggeri kräver ingen närmare presentation för ölälskare. Bryggeriet med tillhörande butik finns på Lövlundsvägen. Kontrollera i förväg om det är möjligt att boka in en visning med ölprovning.
Chokladhuset med sitt kafé, som sedan många år levererar praliner till Nobelfestligheterna i Stockholm, ligger sedan ett drygt år tillbaka på Hamngatan, en annan av centrums tvärgator. Missa inte den egentillverkade glassen!
Vill ta med sommarläsning hem till hängmattan kan man besöka Nynäshamns bibliotek som finns i Folkets Hus på Stadshusplatsen eller köpa en egen bok i staden bokhandel.
Alltid nära till naturen i Nynäs
Vägen som kallats ”Sveriges vackraste” är kanske Nynäshamns huvudattraktion. Strandvägen – eller Ringvägen som den kallas i folkmun – drogs fram inför de OS-seglingar som arrangerades här ute 1912 och den flera kilometer långa sträckan erbjuder en oslagbar vägtur med havet och horisonten som sällskap.
Vid Ringvägens början kan man ta en avstickare över bron till den lilla ön Trehörningen, som har en viktig plats i stadens tidiga historia. När järnvägen drogs till den nya hamnen i Nynäshamn under 1900-talets början byggdes samtidigt en villastad upp här vid havet. Många pampiga sommarvillor finns kvar från den tiden, idag permanent bebodda. På ön byggdes också Nynäs havsbad, med kurortshotell och kallbadhus. Noblessen som samlades här kunde efter dagens stärkande bad och havspromenader tillbringa kvällarna i Casinobyggnaden, som fortfarande går att beundra för sin inre och yttre skönhet.
Inte långt från dagens moderna hotellanläggning Nynäs Havsbad står det ”gamla” vattentornet. För ett par år sedan brann tornet ner, men trots att det inte längre fyllde någon praktisk funktion ansåg fastighetsägaren att det hade så pass stort värde för öns identitet att han lät bygga upp det igen. Nu kan alla som har möjlighet att ta sig uppför trapporna belönas med en bedårande vy över södra skärgården och staden Nynäshamn.
Tillbaka på fastlandet och Ringvägens sträckning söderut kan man stanna till vid NynäshamnsHembygdsgård och beundra alla gamla byggnader som Sotholms Härads Hembygdsförening fört hit genom åren. Här finns Nynäshamns äldsta kvarvarande boningshus, torpet Sand, som också kallas ”Luddes stuga” efter den sista innehavaren. Det byggdes strax efter ryssarnas härjningar på Södertörn sommaren 1719, då det mesta i byggnadsväg brändes ner. På hembygdsgården kan man också stärka sig med en fika eller något att äta innan man fortsätter vidare.
På vägen längs med havet passerar man vidare Nynäshamns Segelsällskaps område med varv och bryggor. Här har NSS arrangerat många kappseglingar och offshore-tävlingar genom åren.
Nu är man ute i den riktiga skärgårdsnaturen och längs Ringvägen finns det gott om plats för alla. Så packa med badkläder och picknick och leta upp en egen klippa eller vik.
Vid slutet av den vackra vägen väntar LövhagensKaffeservering och vandrarhem, som har lockat besökare från när och fjärran i decennier. Här serveras bland annat våfflor, glass och hembakat i lantlig miljö.
Hitta spännande grotta
Den som inte har fått nog av hav och natur kan leta sig vidare ut i Lövhagens friluftsområde. Vackra Knappelskär är ett tips! Allra längst ut på det badvänliga skäret kan man klättra ner till Knappelskärsgrottan, en tunnel i klippan som grävts ut av havets rörelser genom århundraden. På Lövhagen finns flera badplatser och också markerade slingor för utövare av sporten swimrun.
Efter naturäventyret är det dags att återvända till staden. Fortsätter man Hamnviksvägen fram dyker det upp ytterligare tillfällen att bada längs med vägen. Lita på nynäshamnarna – man får aldrig nog av Ringvägen!
I Ösmo är historien ständigt närvarande
Ösmo är kommunens centralort i geografisk bemärkelse. Här finns simhallen och kommunens mest frekventerade pendeltågsstation med sitt byggnadsminnesförklarade stationshus från 1900-talets början.
Ösmo kyrkby, en bit från nuvarande centrum, har sedan århundrande varit mötesplats för kringliggande skärgård och landsbygd och är en bra utgångspunkt för en semesterdag i närområdet. Kyrkan, med anor från 1100-talet, är kanske det främsta besöksmålet i kommunen för historiskt intresserade. Inte minst tack vare den berömda kyrkomålaren Albertus Pictors tak- och väggmålningar från 1400-talet. Om honom finns en hel utställning och dessutom erbjuds guidningar i kyrkan dagligen under sommaren.
Ösmo Hembygdsgård vid Nyble ligger på promenadavstånd från kyrkan. På sitt markområde kan föreningen visa upp flera gamla byggnader, bland annat komministerbostaden, en visthusbod och ett härbre.
Om det har börjat kurra i magarna är det därifrån inte långt till Ösmo Plantshop, ett trädgårdscenter värt att besöka oavsett om man har egen trädgård eller ej. Här serveras vegetarisk lunch och fika med hembakat, som kan intas antingen ute i trädgården eller inne i växthuset. Barnen brukar gilla att titta på fiskarna i dammen.
Ta ett dopp i sjön Muskan
Stärkta till kropp och själ är det nu dags för lite friluftsliv och ännu mer historia. Några kilometer norr om Ösmo tätort ligger kommunens golfbana samt Körunda Hotell & Konferens. Körunda erbjuder både naturnära och fartfyllda sommaraktiviteter och här kan man även ta ett dopp i sjön Muskan. I grannskapet finns också Järnåldershuset, ett rekonstruerat så kallat långhus från 1000-talet.
Vill man upptäcka äkta spår från vikingatiden finns det gott om sådana i Ösmotrakten.
Kommunens mest kända runsten kallas Ingvarsstenen och står strax söder om Vansta gård och Sorunda Ridklubb. Missa inte den lilla träskylten som visar vägen! Stenen är rest till minne av Ösmos superkändis bland vikingar, Toste, som
år 1036 gav sig iväg på en lång färd över Östersjön och längs floder ända till Svarta och Kaspiska haven. Ingvarsstenen kan bli starten för en färd längs Runstensvägen, som tar er till en rad olika runstenar och ristningar i Ösmo och Sorunda. Båda socknarna är fulla av fornminnen. På kommunens hemsida kan man leta upp en karta över Runstensvägens alla sevärdheter.
Strax söder om Ingvarsstenen vid Vansta kan man passa på att ta en avstickare längs promenadvägen till fågeltornet vid Östra Styrans våtmarker. Uppifrån tornet ser man ut över de vackra och fågelrika våtmarkerna och över angränsande landsbygd.
Inte långt härifrån, nära sjön Västra Styran, bodde arbetarförfattaren Moa Martinson i sitt torp Johannesdal. Men det är en annan historia, som ni kan ta del av längre fram i denna sommartidning.
Sorundas jordbrukslandskap är svensk sommar på riktigt
Väg 225 slingrar sig fram mellan Sorundas åkrar och skogsdungar. Då och då öppnar sig fantastiska vyer över sädesfält och åkerholmar och man slås av att detta måste vara sinnebilden av svensk sommar.
Ett oslagbart tips är att köra planlöst genom Sorundas nät av småvägar och bara njuta av den kuperade ursvenska landsbygden, där torp och gårdar avlöses av hagar, åkrar och skogsmarker. Här och där glimmar det blått från en havsvik eller insjö, som inbjuder till ett dopp. Den som föredrar havsvatten söker sig med fördel till Rangstabadet. För ett bad i sötvatten rekommenderas Grindsjön.
Förr eller senare hamnar man i socknens mittpunkt – vid Sorunda kyrka. Här har man tillbett gudar och begravt anhöriga sedan långt innan våra trakter kristnades. Kyrkan är en av Södermanlands största landsbygdskyrkor och har anor från 1100-talet. På kyrkogården kan man bland annat leta upp arbetarförfattaren Moa Martinsons grav.
Från Vårdkasberget är utsikten fantastisk
Uppåt vägen, i riktning mot Grödby, ligger Prästgårdsparken där Sorunda hembygdsförening huserar. Här finns historiska hus och bodar och föreningen brukar också kunna bistå med både turistinformation och kaffe. I sommar planerar man för våffelfika utomhus varje lördag klockan 12-15. Dessutom arrangerar föreningen ett antal guidade historiska vandringar i trakten.
Vårdkasberget i den nordvästra kommundelen är värd en avstickare. Från vårdberget med sin kase sydost om Fituna har man en fantastisk utsikt över Himmerfjärden och Mörkö med Hörningsholms slott på andra sidan vattnet. Den 4-5 meter höga vårdkasen är rest ovanpå ett gravröse från bronsåldern.
Troll och monster lockar i Sunnerby
Kanske har de yngsta turisterna nu tröttnat på historia och vill göra något mer spännande. Vad kan vara mer lockande än att leta efter troll och monster i skogen? Vänd tillbaka till Sunnerby och där, längs en cirka två kilometer lång motionsstig, kommer ni att stöta på monster, skogstroll och andra skogsväsen i form av naturliga skulpturer. De är alla skapelser av konstnären Maggi Nurm. Vem hinner först till nästa monster? 51 stycken ska det finnas!
Ett annat naturnära äventyr för hela familjen är Fjärilsstigen utanför brukssamhället Stora Vika. Fjärilsstigen är tre kilometer lång och löper runt det gamla kalkbrottet med sin vackra medelhavsblå vattenspegel. Områdets speciella flora lockar till sig många fjärilsarter, till exempel den praktfulla apollofjärilen. Längs stigen finns informationstavlor som gör vandringen intressant och lärorik.
Foodisar på jakt efter lokala delikatesser har flera gårdsbutiker att välja mellan i trakterna. I norra Sorunda hittar man till exempel Lilla Grödby, som bland annat säljer ekologiska ägg från det egna hönseriet. I butiken hittar man beroende på säsong även andra produkter, som nötkött från de egna fjällkorna, honung och fårskinn.
Fållnäs gård med sina rosa byggnader har anor från medeltiden. Gården går inte att missa med sitt läge precis där halvön Lisö inleder sin sträckning söderut. Fållnäs är ett statligt byggnadsminne och gården har nyligen fått en egen viltbod, där man bland annat säljer kött och korv. Viltkött hittar man också i Djursnäs viltbod, som ligger intill huvudbyggnaden på granngodset Djursnäs.
En viltsafari i skymningen är något av det mest spännande och exotiska man kan uppleva här på södra Södertörn. En safaritur längs smala skogsvägar bjuder på nära möten med dovhjortar, älgar, vildsvin och rådjur. Den intresserade lägger en intresseanmälan om safari i Djursnäs viltbod som är öppen för självbetjäning dygnet runt!
Torövägen leder till surfarnas paradis och södra skärgårdens yttersta utpost
De gröna skärgårdsöarna Oxnö, Svärdsö och Torö brukar gå under det gemensamma namnet ”Torö” eller ”Torölandet”.
Här har många fritidsbor sina sommarparadis och öarnas strandlinjer kantas av allt från enklare stugor till luxuösa skärgårdspalats. Men det finns också en bofast befolkning, en butik, en kyrka och mötesplatser som bygdegårdar och hembygdshuset.
Torö bjuder på en hel del att se och göra även för ”hemestrande” kommuninvånare och andra besökare utan egen stuga på ön.
Precis innan Tottnäsbron tar oss över sundet till öarna är ett stopp på Tottnäs Rökeri att rekommendera. Förutom att kolla in utbudet av rökt fisk, grönsaker, bröd och delikatesser kan man passa på att få sig något gott i magen på serveringen innan Torövistelsen börjar. Glasskiosken vid vägen kan erbjuda mer svalkande alternativ.
Väl över på andra sidan bron fortsätter färden på kurviga vägar längs vatten och genom skärgårdslandskap. En bra bit söderut passeras småningom lilla Torö kyrka med församlingshemmet Snarberga bredvid kyrkogården.
Nästan mitt på Torö är Torö Lanthandel belägen, precis vid vägen. Förutom att detta är platsen att proviantera på kan man stanna för en fika. Närmaste granne är Torö Hembygdsförening, där kan man få veta mer om livet på ön i forna tider.
Vid Herrhamra gård möts man av en pampig allé med bokträd. Man förstår att den slingrande och vackra vägen är populär, inte minst bland motorcykelåkare. Håll utkik efter den lilla Lotskyrkogården alldeles intill vägen.
I jämnhöjd med Herrhamra finns avfarten till Torös främsta utflyktsmål: Stenstrand och Ören. Här flockas vågsurfare och andra brädentusiaster året runt, på vad som kan vara Sveriges bästa surfstrand. Vill man inte bada eller kasta sig ut i vågorna på en bräda så är platsen ändå väl värd att besöka med anledning av sin storslagna natur. Under vår och höst lockas också ornitologer och fågelälskare hit, tack vare alla flyttfåglar som sträcker över naturreservatet Ören.
Byn på Landsort är sanslöst charmig
Vid närbelägna Ankarudden finns restaurang Sjöboden, om det är dags för lunch, fika eller kvällsmål.
Vill man fortsätta vidare till Öja/Landsort tar man Waxholmsbolagets båt från Ankarudden. Buss 852 går från Nynäshamn hela vägen till Ankarudden. Med anledning av coronaläget är det mycket viktigt att i förväg kontrollera vad som gäller för färjetrafiken. För dem med egen båt finns gästhamn på norra Öja. En annan möjlighet är båttaxi, som kan erbjudas genom företagarfamiljen ”Svedtiljas på Landsort”.
Waxholmsbolagets båt angör den östra eller ibland den västra hamnen i byn Storhamn på södra Öja, beroende på vindförhållanden. Mycket av det man vill besöka eller göra på Landsort ligger på gångavstånd, i eller i närheten av den sanslöst charmiga skärgårdsbyn. Här finns öns butik, Saltboden Kök och Proviant, inklusive en pub och servering samt Landsorts vandrarhem.
Den smala långsträckta ön Öja, Landsort i folkmun, är skärgårdens yttersta utpost söder ut. Här bor ett tjugotal människor året om, men vanligtvis många fler under sommaren.
Hela Öja är ett naturvårdsområde och tvärs över öns mitt, från söder till norr, löper vägen. Mellan byn i söder och gästhamnen i norr är det cirka 3,5 kilometer och här finns mycket att upptäcka.
Öjas främsta besöksmål – Landsorts fyr, som har gett ön dess populära namn – går inte att missa med sitt läge på klipporna söder om byn. ”Svedtiljas på Landsort” arrangerar visningar av Sveriges äldsta fyr med anor från 1670-talet. Men det finns också mycket annat att upptäcka på ön, allt ifrån forskningsstationen för ringmärkning av flyttfåglar till ett underjordiskt museum med militärhistoria från kalla krigets dagar.
Familjen Svedtilja driver restaurang och hotell i det coola betongbrutalistiska lotstornet i byn. Här kan man övernatta som hotellgäst och få utsikten på köpet. Lotstornet Logi & Restaurang satsar också på att göra Landsort till ett kulinariskt resmål.
På öns norra del ligger Landsorts gästhamn och här finns också stugor att hyra. Landsort lämpar sig för både dagsutflykter och längre hemestervistelser med övernattning. Men kolla bokningsläget i förväg!