Att nynäshamnarna döpt om Strandvägen till Ringvägen förklaras av att man kan gå hela sträckan runt och återkomma till platsen där man startade. En alldeles lagom lång söndagspromenad, helt enkelt. På kartor gäller det officiella namnet Strandvägen och på den inledande delen passerar man bland annat Oskarsbron, som leder ut till ön Trehörningen med sina vackra sekelskiftesvillor och den populära hotellanläggningen Nynäs Havsbad. Lite längre fram finns Hembygdsgården och Nynäshamns äldsta bevarade byggnad, Luddes Stuga från 1700-talets början. Efter att ha passerat Nynäshamns Segelsällskaps klubbhus börjar naturupplevelserna ta vid och då är det bara att njuta och insupa atmosfären. Vägen slingrar sig genom det varierade landskapet och smeker på många ställen strandlinjen med havshorisonten som bakgrundsmotiv. Här finns gott om platser att stanna upp på för att vila benen eller meditera, och för den mer spänstige står med jämna mellanrum många träningsredskap utplacerade i vad som kallats Sveriges längsta utomhusgym.
Strandvägen kom till i början av förra sekelskiftet och bestod ursprungligen av en sträcka med enklare spångar och träbroar som byggdes för att dåtidens prominenta badgäster skulle få tillgång till de vackra vyerna. När Nynäshamn fick äran att arrangera seglingstävlingarna under de olympiska spelen i Stockholm 1912 rustades ”vägen” för att publiken skulle komma närmare och få en chans att följa tävlingarna som avgjordes ute på fjärden. Först på 1920-talet anlades en riktig bilväg och sedan dess har området varit mer lättillgängligt för den stora allmänheten. De äldre nynäshamnarna minns festligheterna på Strand Restaurang, som uppfördes en knapp kilometer in på vägen strax efter att den blivit farbar för bilar. Här kunde man njuta av en god bit mat och en pilsner eller en kopp kaffe med vacker utsikt över Danziger Gatt. Restaurangen stängde efter några framgångsrika decennier och efter att lokalen delvis brunnit, stått tom och tillåtits förfalla under lång tid revs de sista resterna ner till grunden i mitten av 1970-talet. Delar av den syns fortfarande i terrängen och man kan ana hur det kunde kännas att inta sin måltid på terrassen en gång i tiden.
Man kan inte skriva om Ringvägen utan att nämna Kärlekstallen, fastän det var länge sedan också den försvann. Tallen var en mötesplats för flera generationer av stadens ungdomar och i dess stam ristade kärleksparen in sina älskades namn. I slutet av 60-talet sprängdes dock den omsvärmade tallen i bitar, kanske av en lokal ”Dynamit-Harry” som blivit försmådd av sin käresta. Exakt vad som låg bakom den stackars tallens grymma öde är det få som vet, men desto fler som spekulerat om… Spåren är sedan länge bortblåsta.
På senare år har Ringvägen fått uppmärksamhet genom att utgöra sceneri till ett flertal filminspelningar. Inte minst några kända bilmärken har valt platsen för att marknadsföra sina modeller i den förföriskt säljande miljön…
Ringvägen upplevs bäst till fots eller på cykel men är också tillgänglig i enkel riktning för den som vill njuta av utsikten från bilfönstret. Efter några kilometer slutar Strandvägen vid Lövhagens friluftsområde för att övergå i Hamnviksvägen, och där är det lagom att stanna till för att stärka sig med en fika, våffla eller glass (vintertid varm choklad förstås) på Lövhagens kaffeservering. Läs mer om den i vårt kaféreportage som finns i detta nummer av tidningen. Efter en skön paus i Lövhagens trädgård rekommenderar vi en avstickare in i det stora friluftsområdet, som har gott om gångvägar och stigar att ströva på. Enkla skyltar visar riktningen och hjälper den oinvigde att orientera sig. Bli inte förvånad om du stöter ihop med ett eller annat rådjur längs vägen. Här finns flera naturbad, grillplatser och perfekta ställen att slå sig ner på med en välfylld picknickkorg. Ett måste är en tur ut till Knappelskär, där naturen gjort sitt bästa för att vi ska få förundras över skönheten. Här finns både sandstränder och klippor som möts av havet från två sidor. Den mer äventyrslystne kan söka upp Knappelskärsgrottan, som är en av länets största i sitt slag och där havets påverkan under årtusenden gröpt ut en nästan 15 meter djup tunnel in i berget. Skulle inte den utmaningen vara tillräcklig finns också möjlighet att utöva den på senare år allt mer växande sporten Swimrun i omgivningarna runt Lövhagen. Lokala entusiaster har inför det här året byggt upp banor av olika längd som innehåller alla delar utövarna av sporten behöver, som t ex klipp- och skogslöpning i terrängen, hopp från klippor och långa simturer däremellan. Banorna i Nynäshamn är tänkta att förbli permanenta och invigs i samband med den officiella tävlingen Nynäshamn Swimrun på Lövhagen den 29 juni, där både barn och vuxna kan delta i olika klasser. Det går också alldeles utmärkt att stå vid sidan om och bara heja på medan andra sliter…
Efter en lång dag av upplevelser kan det vara dags att bege sig hemåt igen. Fortsätter man från Lövhagen via Hamnviksvägen passerar man efter en stund vackra Villa Hamnvik med sin Tänkarstuga och får ytterligare chans till en simtur vid Hamnviks badplats på Estö. Och så småningom är vi tillbaka på ursprungsplatsen, där hela turen började. Du har nu avverkat den klassiska nynäshamnssträckan som kallas ”Ringvägen runt”. Visst var den en skön och häftig naturkick? Helt säkert finns mycket kvar att upptäcka till nästa gång…
Text: Niclas Axelson